torstai 26. joulukuuta 2013

Viisi vuotta muistiinmerkittyjä kirjoja!

Ajatuksiani kirjablogin pitämisestä

Vuoden lopussa tulee kuluneeksi viisi vuotta siitä, kun aloin kirjoittaa muistiin lukemiani kirjoja. Tarve tähän syntyi siksi, että useammin kuin kerran raahasin kirjastosta mukanani kirjoja, jotka olin jo lukenut. En yksinkertaisesti kyennyt muistamaan, mitä olin lukenut ja mitä en.

Aluksi kirjoitin ylös lukemistani kirjoista vain muutaman rivin vihreäkantiseen muistikirjaan. Ajattelin, ettei minulla ole aikaa, energiaa tai innostusta kirjoittaa varsinaisia oikeita arvosteluita eikä ole vieläkään. Kirjoitan blogia edelleen itselleni, jotta muistaisin lukemani kirjat. Blogin myötä kirjoittamistani teksteistä on tullut kuitenkin pidempiä ja henkilökohtaisempia kuin mitä aiemmin ajattelin kirjoittavani.

Kun olin kirjoittanut muistiin lukemiani kirjoja noin puolentoista vuoden ajan, muistikirjaformaatti alkoi tuntua kömpelöltä ja vanhanaikaiselta. Niinpä sitten elokuussa 2010 perustin tämän blogin, ja siirsin tänne vaatimattomat rivini myös vuosina 2009 ja 2010 lukemistani kirjoista. En ole missään vaiheessa linkittänyt blogiani minnekään tai mainostanut tätä missään. En ole osannut tai jaksanut verkostoitua muiden kanssa enkä tiedä, miten lukijoita hankitaan. Tilastojen mukaan blogia lukee keskimäärin noin 10-20 ihmistä päivässä, joskus enemmän, joskus vähemmän. Olen iloinen lukijoista ja siitä, jos voin tarjota joillekin ihmisille hupia tai tietoa. Erityisesti ilahdun kommenteista, mutta edelleen kirjoitan silti pääasiassa itselleni, vaikka tiedän, ettei se ole blogin pitämisen tarkoitus. Lienen kai outo, mutta lähinnä kammoksuttaa ajatus, että blogia lukisi sadat ja tuhannet ihmiset. Tulisi kamalat paineet kirjoittaa jotain älykästä ja järkevää. Silti näen blogin mahdollisuutena myös johonkin muuhun kuin itselleni kirjoitteluun. Ehkä pitäisi itsekin aktivoitua ja etsiä luettavaksi muiden blogeja ja kommentoida niitä. Kenties, ehkä jonain päivänä. Hyviä kirjablogeja on paljon, sen tiedän.

Viimeisen viiden vuoden aikana, vuosien 2009, 2010, 2011, 2012 ja 2013 kuluessa olen lukenut yhteensä 418 kirjaa. Suurinta osaa näistä kirjoista en muistaisi ilman tätä blogia. Olenkin
ajatellut hyödyntää blogia ja listata 25 parasta lukemaani kirjaa viimeisen viiden vuoden ajalta. Lisäksi aion osallistua netistä löytämääni 30 päivän kirjahaasteeseen ja tammikuussa postata tänne kirja-aiheisen merkinnän joka päivä. Se tulee olemaan itselleni erityisen suuri panostus, mutta toisaalta teksteistä ei tule pitkiä ja on ollut hauska miettiä elämäni aikana lukemiani kirjoja ja niiden merkitystä itselleni.

30 päivän kirjahaaste

Päivä 01 – Paras viime vuonna lukemasi kirja
Päivä 02 – Kirja, jonka olet lukenut useammin kuin kolmesti
Päivä 03 – Suosikkisarjasi
Päivä 04 – Suosikkikirjasi suosikkisarjastasi
Päivä 05 – Kirja, joka tekee sinut iloiseksi
Päivä 06 – Kirja, joka tekee sinut surulliseksi
Päivä 07 – Aliarvostetuin kirja
Päivä 08 – Yliarvostetuin kirja
Päivä 09 – Kirja, jota vastoin ennakko-odotuksia päädyit rakastamaan
Päivä 10 – Suosikkiklassikko
Päivä 11 – Kirja, jota vihasit
Päivä 12 – Kirja, jota rakastit muttet rakasta enää
Päivä 13 – Suosikkikirjailijasi
Päivä 14 – Suosikkikirja suosikkikirjailijaltasi
Päivä 15 – Suosikki mieshahmo
Päivä 16 – Suosikki naishahmo
Päivä 17 – Suosikkilainaus suosikkikirjastasi
Päivä 18 – Kirja, johon olit pettynyt
Päivä 19 – Suosikkikirja, josta on tehty elokuva
Päivä 20 – Romanttisin kirja, josta pidit
Päivä 21 – Lapsuutesi suosikkikirja
Päivä 22 – Omistamasi suosikkikirja
Päivä 23 – Kirja, jonka olet jo pitkään halunnut lukea, mutta et ole vielä lukenut
Päivä 24 – Kirja, jonka toivoisit muidenkin lukevan
Päivä 25 – Hahmo, kehen samaistut parhaiten
Päivä 26 – Kirja, joka muutti mielipidettäsi jostakin
Päivä 27 – Yllätyksellisin käännekohta tai loppu
Päivä 28 – Paras kirjan nimi
Päivä 29 – Kirja, jota kaikki vihasivat mutta sinä pidit
Päivä 30 – Kaikkien aikojen suosikkikirjasi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti