sunnuntai 27. huhtikuuta 2014

Nuortenkirjoja - Simukka ja Gorman

34. Salla Simukka: Jäljellä

         

Simukan luomassa lähitulevaisuuden Suomessa ihmiset on jaettu persoonallisuustyypin mukaan ryhmiin. 15-vuotias Emmi on Potentiaali eli käytännössä näkymätön, ei kukaan, ei mitään. Yhtäkkiä Emmi huomaa kuitenkin olevansa kaikki, maailman ainoa ihminen, sillä karkureissun jälkeen maailman kaikki muut ihmiset ovat kadonneet. Hän on yksin maailmassa vai onko sittenkään? Kuka lähettää hänelle viestejä satukirjan lausein?

Simukka osaa kirjoittaa nuorille niin, että aikuinenkin lukee kirjoja mielellään. Tämä yksinäisyyttä ja ulkopuolisuutta käsittelevä tarina ei ole pinnallinen muttei kuitenkaan myöskään liian vaikea nuorille lukijoille. Tarina jää kutkuttavasti auki ja kesken ja sen salaisuudet luvataan paljastaa jatko-osassa.

Arvio: 4/5

35. Salla Simukka: Toisaalla

Jäljellä-kirjan salaisuudet, arvoitukset ja outoudet paljastetaan tässä tarinassa. Mieleen tulee toisaalta Nälkäpeli, vaikkei tämä olekaan yhtään raaka tai väkivaltainen ja toisaalta Truman Show -niminen elokuva. Jos lukee Jäljellä-kirjan, tämä on ehdottomasti luettava myös. Kyseessä ei ole perinteinen jatko-osa vaan rinnakkaisteos, sama tarina toisesta näkökulmasta.

Suosittelen molempia etenkin mielenkiintoista ja koukuttavaa luettavaa etsiville nuorille, mutta kyllä nämä aikuisillekin uppoavat.

Arvio: 4/5

36. Carol Gorman: Jerry, hurmaava hikke


Sopivan yksinkertainen ja helppolukuinen nuortenkirja kuvaa oivasti sitä, miten pöljä teini-ikäisten maailma on: Jos haluat olla suosittu, et saa olla fiksu. Tarinan teeman ja sanoman onnistuu tunnistamaan varmaan tottumattomampikin pikkulukija, mikä on plussan arvoista. Lisäksi jokunen teini saattaa tähän samastuakin?

Suosittelen nuorille lukijoillle, ehkä noin 12-vuotiaille. Simukan lukijaryhmälle tämä on luultavasti liian lapsellinen.

Arvio: 3/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti