maanantai 3. elokuuta 2015

Hugh Howey: Siirros

45. Hugh Howey: Siirros 
 
Siirros

Tämä Siilo-kirjan jatko-osa olisi pitänyt lukea paljon aiemmin. Luin edellisen osan 1,5 vuotta sitten, enkä muistanut tarinasta kuin sen idean ja juonen pääpiirteet. Oletan ja osaksi huomasinkin, että tarinassa on paljon viittauksia ykkösosaan ja jotkin ykkösosassa epäselviksi jääneet yksityiskohdat varmaankin selitetäänkin tässä tarinassa, joten ehkä kirjat kannattaisi lukea melko peräjälkeen. Joitakin viittauksia ykkösosaan olin muistavinani ja tunnistavinanikin, varsinkin kirjan loppua kohden, mutta koskaan ei voi olla varma. Kolmososa taitaa ilmestyä suomeksi tänä syksynä ja täytyykin yrittää saada se luettavaksi mahdollisimman pian.

Edellisestä osasta tuttu ahdistavan klaustrofobinen tunnelma on hyvin vahvasti läsnä tässäkin kirjassa. Edelleen ollaan tulevaisuudessa, ihmisten tuhoamassa maailmassa, kuitenkin ajassa ennen Siilo-kirjan tapahtumia. Vuonna 2049 maan alle aletaan rakentaa jättimäisiä, monikerrroksisia siiloja ja vuonna 2052 ihmiset aiheuttavat maailmanlopun. Tarina etenee lähinnä siilojen suunnittelijan, Donaldin näkökulmasta. Donald elää siilossa useina vuosisatoina nukkuen välillä syväjäädytettynä seuraavaa tehtäväänsä varten. Välillä tarinassa on nuori Mission, mutta tämä tarinalinja jää hämärästi auki. Lopussa siilossa 17 elää yksin vuosikymmeniä Jimmy, joka taisi olla mukana jo ykkösosassakin.

Ahdistava ja ajatuksia herättävä dystopia sai toivomaan omaa kuolemaansa ennen kuin ihmiset lopullisesti tuhoavat tämän maapallon, koska tapahtuuhan se tietenkin, ennemmin tai myöhemmin. Ehkä tämä maailma on nyt jo kuin siilo, jossa ihmisiä on aivan liikaa eikä sovussa osata elää. Toivon, että jos siilon saaga kolmannessa osassa loppuu onnellisesti, loppu ei ole liian imelä tai pliisu.

Arvio: 4/5

2 kommenttia:

  1. Olen blogistin kanssa samaa mieltä tästä osasta, joskin uskaltaisin sanoa tätä suorastaan sekavaksi ykkösosaan verrattuna. Kiinnostava, mutta sekava - ja tämä ei tarkoita nyt sitä, ettemme lukijoina selviäisi vaivatta muutoksista ajassa ja paikassa... Siirros on epäjäsentynyt - mutta! Kolmas osa, Kohtalo, sitoo trilogian taas ehjäksi kokonaisuudeksi ja osaltaan paikkailee Siirroksen jättämiä rosoja kuvitelmissani teoksen maailmasta. Ehdottomasti parasta dystopiaa moneen vuoteen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joko ehdit lukea kolmososankin? Viimeksi kun katsoin, sitä ei ollut vielä meidän kirjastossakaan. Täytyypä katsoa uudestaan.

      Poista