sunnuntai 16. syyskuuta 2012

Lionel Shriver: Jonnekin pois

69. Lionel Shriver: Jonnekin pois


Tarinan päähenkilö, keski-ikäinen mies, on säästänyt rahaa koko ikänsä päästäkseen jossain vaiheessa aloittamaan Toisen Elämän jossain halvan elintason maassa. Päähenkilö Shep on elättänyt perheensä ja sukulaisensa ja maksanut veronsa mukisematta. Unelma kuitenkin kariutuu, kun vaimolla todetaan harvinainen syöpä, jonka kuluja sairausvakuutus ei kata. Vaimon syöpähoitoihin kuluu "kolmatta miljoonaa dollaria", joilla vaimo saa kolmisen kuukautta lisää elinaikaa. Only in America.

Toisaalla miehen työtoverin ja ystävän lapsi sairastaa vakavaa tautia, jonka senkään kuluja yhteiskunta ei korvaa. Mies haluaa hankkia vaimolleen yllätyksen, mutta kaikki menee kammottavalla tavalla pieleen.

Aluksi tarina tuntui aivan liian ankealta sairauksien ja sairaan (?!!?) amerikkalaisen yhteiskunnan kuvauksineen. Yhteiskunnan epäkohdista paasaaminen puudutti niin, että meinasin jopa jättää lukemisen kesken, mutta onneksi luin loppuun. Pidin tästä enemmän kuin mitä kuvittelin. Teema, ihmiselämän arvo dollareissa, ei vaikuttanut kiinnostavalta, mutta sitä käsitellään kiinnostavasti ja synkästä aiheestaan huolimatta tarinassa on outoa mustaa huumoria. Loppukin on onnellinen, vaikka se päättyykin kolmen henkilön kuolemaan.

Arvio:  3/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti