sunnuntai 9. syyskuuta 2012

Sofi Oksanen: Kun kyyhkyset katosivat

67. Sofi Oksanen: Kun kyyhkyset katosivatSofi Oksasen uutta kirjaa on odottanut kuumeisesti koko Suomi ja odotukset ovat olleet todella - ehkä liiankin - korkealla. Itse sain kirjan käsiini neljä päivää sen ilmestymisen jälkeen kirjaston pikalainahyllystä, joten se piti lukea heti.

Tarina kertoo sodasta ja sen jälkeisistä ajoista, ihmiskohtaloista sodan jaloissa. Tähän kirjaan tarttuvat myyntiluvuista päätellen varmaan sellaisetkin, jotka eivät yleensä paljon lue, ja tottumattomalle lukijalle tarina saattaakin olla liian kova pala purtavaksi. Tarina aukeaa pienin askelin, vähitellen ja lukija saa olla tarkkana, ettei mitään olennaista mene ohi silmien. Tämä ei todellakaan ole mikään suurten massojen viihdekirja.

Kirja saattaa olla objektiivisesti arvioiden Oksasen paras, mutta henkilökohtaisesti tämä ei kolahtanut samoin kuin Oksasen edelliset teokset. Syynä saattaa olla se, että yleensä en lue sotakirjallisuutta, ja lisäksi osa henkilöhahmoista jäi tässä kuitenkin harmillisen etäisiksi. Mutta kirjan ansiot on helppo tunnistaa ja tunnustaa. Kieli ja kerronta on onnistunutta ja toimivaa, ja tarina saa lopussa arvoisensa päätöksen. Osa arvoituksista ratkeaa, osa ei. Oksasen ansiosta suomalainen tuntee taas hieman enemmän Viron historiaa.

Arvio: 4/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti