keskiviikko 19. helmikuuta 2014

Nuortenkirjoja

15. Kira Poutanen: Ihana meri

Jo monta kertaa aiemmin lukemani säväyttävä nuortenkirja paljastaa, miten tyly ja karu miesten ja poikien maailma voi olla nuorelle täydellisyyttä tavoittelevalle tytölle. Ihana meri on edelleen vaikuttava kirja, joka kuvaa hyvin yhteiskunnan ja ympäristön (piilo)sovinismia ja nuoren tytön pelkoa kasvaa aikuiseksi naiseksi. Tarina on uskottava eikä ole vuosien myötä vanhentunut, paitsi toivottavasti anoreksian hoidon ja ymmärtämisen osalta.

Arvio: 4/5

16. Salla Simukka: Kun enkelit katsoivat muualle

Simukan nuortenromaani tyttöön ihastuvasta lukiolaistytöstä on jotenkin viehättävän teini ja onnistuu tavoittamaan dramaattisia teinitunteita hyvin. Aikuinen lukija hymähtelee, mutta voi kuvitella, että ensimmäisissä sydänsuruissaan vellovaan teiniin tämä uppoaa ihan täysillä.

Arvio: 3/5

17. Tuija Lehtinen: Traktori

Tyttö on hurahtanut Intiaan, poika on ihastunut tyttöön ja tekee kaikkensa miellyttääkseen tätä. Tyttö huomaa, että poika vain teeskentelee olevansa kiinnostunut samoista asioista kuin tyttökin ja häviää kuvioista. Poika perii isosedältään traktorin ja sydänsuruissaan lähtee sillä kesälomareissulle. Reissun aikana sattuu jos minkälaista ja monenlaisia ihmisiäkin osuu pojan kohdalle. Ihan kiva kirja, sujuva ja miellyttävä, ei liikaa nuoria mielistelevä.

Arvio: 3/5

18. Louis Sachar: Riskitekijä

Tapansa parantanut entinen paha poika nimeltä Kainalo joutuu uskomattomiin tilanteisiin oltuaan väärään aikaan oikeassa paikassa tai päinvastoin, väärien tai oikeiden ihmisten seurassa. Kaveruus pääsylipputrokarin kanssa heittää hänet väärennetyllä lipulla teinitähden konserttiin ja ystävyys kehitysvammaisen pikkutytön kanssa johtaa tapaamiseen ja tutustumiseen itse teinitähden kanssa. Lopulta kasassa on melkoinen vyyhti. Kovin uskottava tämä ei ole, mutta kieltämättä mukavaa ja viihdyttävää luettavaa.

Arvio: 3½/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti