sunnuntai 12. tammikuuta 2014

Hugh Howey: Siilo

4. Hugh Howey: SiiloMaailma on tuhoutunut, ulkoilma saastunut myrkylliseksi. Jäljellä olevat ihmiset elävät maan alla yli satakerroksisessa siilossa. Heti alusta alkaen kiinnostaa, minkälaisia ristiriitoja ja jännitteitä tähän suljettuun yhteisöön kehittyy. Eräs siilon salaisuuksista paljastetaan heti tarinan ensimetreillä, mikä tietysti houkuttelee lukemaan lisää. Mikä on totuus siilosta ja maailmasta sen ulkopuolella? Kuka salailee ja mitä? Voiko siilon ulkopuolella sittenkin olla elämää?

Tarina on rakennettu kekseliäästi. Lukijalle paljastetaan salaisuuksia ja yksityiskohtia yksi kerrallaan. Siilo miljöönä on kuvattu niin hyvin, että ahtaanpaikankammoiselle tätä ei välttämättä voi suositella. Tarina kiehtoo ja ahdistaa, lukijalta loppuu happi henkilöiden mukana. Henkilöistä alkaa pitää ja heille toivoo onnellista loppua, vaikka se tarinan kuluessa alkaakin näyttää yhä epätodennäköisemmältä.

Omassa lajissaan erinomaisen viihdyttävää kirjallisuutta. Jostain olin lukevinani, että tälle on tulossa jatko-osia. Melkein tekisi mieli sanoa, että toivottavasti ei. Nälkäpelissäkin oli toimiva idea ja mukiinmenevä tarina, mutta jatko-osat tuntuivat lähinnä saman idean rahanahneelta kierrätykseltä ilman mitään uutta sisältöä. Jos jatkoa seuraa, toivottavasti tarinan ristiriidat eivät rakennu salailun, puhdistustuomioiden ja kapinan ympärille, vaan luvassa on jotain ihan muuta.

Arvio: 4+/5

2 kommenttia:

  1. Ilmeisesti ainakin seuraava ns. jatko-osa kuvaa aikaa ennen Siilo-kirjan tapahtumia. Tämä lähestymistapa saattaa olla virkistävämpi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oikeassa olet, tuo olisi ainakin kaipailemaani jotain ihan muuta.

      Poista