sunnuntai 26. tammikuuta 2014

Päivä 26 – Kirja, joka muutti mielipidettäni jostakin

Mietin tätä todella pitkään. Mietin edelleen.
Tuntematon sotilas muutti joskus muinoin mielipiteeni siitä, että sotakirjat ovat aina tylsiä, miehille tarkoitettuja ja vain tappamista sisältäviä.
Ennen päivänlaskua ei voi teki minusta scififanin, vaikka aiemmin olin suhtautunut kyseiseen kirjallisuudenlajiin hyvin epäilevästi.
Harry Potterit saivat minut fanittamaan fantasiaa huomattavasti aiempaa enemmän.

Tätähän tässä ei taidettu kysyä, mutta mitään muuta en osaa vastata.

2 kommenttia:

  1. Minustakin mielipiteen muuttaminen on kirjalta varsin paljon saavutettu. Tällaisia löytynee enemmän historiasta, jolloin yleisistä oloista tai epätasa-arvosta tietämättömyys ei ollut niin tavatonta, esim. David Copperfield -romaanin vaikutus brittiläisten orpojen asemaan tai Minna Canthin romaanien vaikutus suomalaisen naisen oikeuksiin omistaa ja toimia vailla miehen valvontaa.

    Lukijan mielipidettä kirjan lienee vaikea enää nykyään muuttaa. Sen sijaan käsityksiä voi tarkentaa tai ehkä jopa muokata. Itse en ollut ennen Piiat-romaanin lukemista tajunnut syytä siihen, miksi orjuus ja etniset erot ovat edelleen Yhdysvalloissa niin voimakas pinta- ja taustavaikuttaja. Hyvänen aika, orjuuden ja mustan halpatyövoiman ajoista ei olekaan kuin pari sukupolvea aikaa! Tämän tajusin vasta mainitusta romaanista.

    Antti Tuurin eräät romaanit (Ikitie, Kylmien kyytimies ja mikä se kolmas tässä trilogiassa olikaan) muuttivat käsitystäni siitä, millaisin motiivein suurin osa valkoisista ja punaisista ajautui kansalaissodan pyörteisiin - varsin monet täysin tahtomattaan.

    Teininä Deborah Spungenin Nancy muutti käsitystäni siitä, mitä ihminen saakin itselleen tehdä, muiden kykenemättä estämään. Tajusin, että itseään saa kohdella kaltoin, ja siinä kulkee raja muiden vallan ja oman vallan välillä. Huimaa. Olin kyllä melkoisen rajoittunut teini, ja muut varmaan tajusivat saman ilman Spungeniakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, kyllähän kirjoista voi oppia uutta, kuten vaikkapa tosiaan Piiat-kirjasta. Mutta en silti sanoisi, että sekään kirja mielipidettäni muutti, vaan antoi uutta kiinnostavaa tietoa.

      Poista