90. Lionel Shriver: Big Brother
Miksei Shriveria ole suomennettu neljää kirjaa enempää? Hän on kuitenkin kirjoittanut kymmenen kirjaa, joista uusin on nimeltään Big Brother. No, pakko kai sitten lukea englanniksi. Enpä ole mitään muuta englanniksi tänä vuonna vielä lukenutkaan.
Tarinan nelikymppisellä kertojalla, yrittäjä ja perheenäiti Pandoralla, on isoveli, joka on menettänyt asuntonsa ja muuttaa nyt hetkeksi sisarensa ja tämän perheen luo asumaan. Vuosien myötä isoveljestä on tullut iso veli, sairaalloisen ylipainoinen ja suurikokoinen, ylilihava, läski. Veli onnistuu aiheuttamaan huomattavan paljon konflikteja sisarensa perheessä ja jossain vaiheessa Pandoran on tehtävä valinta: joko aviomies tai isoveli.
Tarina kertoo sairaalloisesta ylipainosta ja sen vaikutuksesta ihmisen elämään, uraan ja ihmissuhteisiin, kaikkeen. Aiheen voisi kuvitella ainakin amerikkalaisessa yhteiskunnassa olevan aina ajankohtainen ja hyvinkin tärkeä. Tarina kertoo kuitenkin myös perheestä ja lojaaliudesta, lopulta hyvinkin karulla tavalla.
I failed to derive a simple answer to the chicken-and-egg question of whether he got depressed because he was fat or vice versa. His weight had narrowed his professional opportunities, which was depressing, which made him eat, which made him fatter. It narrowed his romantic and sexual opportunities, which was depressing, which made him eat, which made him fatter. Fat itself was depressing, which made him fatter.
Ajattelin heti, etten pidä tästä kirjasta, jos veli Edison pystyy nopeasti ja helposti laihtumaan sairaalloisen ylipainoisesta normaalipainoiseksi, koska se vaan ei ole uskottavaa ja tekee tarinasta sadun. Aluksi kaikki näyttääkin melkoisen satumaiselta, mutta lopussa kaikki on toisin. Loppu on huikea. Shriver on huikea ja tällä kirjalla hän vain vahvisti paikkansa suosikkikirjailijoitteni joukossa.
Arvio: 5/5
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti